Leveranciersprestaties monitoren, risico's beoordelen en van koers veranderen
Naast cashflow en liquiditeit moeten bedrijven in uitdagende tijden ook de wendbaarheid van hun leveranciersbestand onder de loep nemen. Een gebrek aan actuele inzichten in relaties met leveranciers en hun prestaties en voorwaarden verhinderen procurementteams ervan effectieve contingencyplannen uit te voeren.
Het optimaliseren van deze processen wordt steeds belangrijker naarmate leveranciers de gevolgen van een crisis voelen. Sourcingteams moeten achterhalen welke partners strategisch te werk gaan en welke niet. Een betere afstemming en samenwerking, niet alleen met interne teams maar ook met de bredere community van leveranciers, is hierbij ook belangrijk.
In een recent artikel door Scout RFP, een Workday-bedrijf, wordt eenonderzoek van Gartneraangehaald: "50% van de procurementprofessionals gelooft dat de kans groot of zeer groot is dat thuiswerken de norm wordt. Sourcingteams met die werken met technologieën die samenwerking bevorderen, zoals teamchats, shared documents en videovergaderen, kunnen optimaal met hun stakeholders en leveranciers communiceren, waar ze zich ook bevinden."
Zo kunnen sourcingexecutives de relaties versterken en samen met hun leveranciers tot wederzijds voordelige oplossingen komen, zoals heronderhandelde minimumbedragen of langere betalingstermijnen. Het menselijke aspect mag niet over het hoofd worden gezien, aangezien sterkere relaties met leveranciers doorgaans tot betere bedrijfsresultaten leiden. Met technologie voor 'realtime collaboration' kunnen sourcingteams niet hun interne relaties en de relaties met leveranciers verbeteren.
Snel beleidswijzigingen implementeren
Veranderingen gaan razendsnel en vaak vrijwel onaangekondigd. Het vermogen van een organisatie om de twee meest waardevolle assets, mensen en geld, in te zetten waar ze het meest nodig zijn, mag niet worden onderschat tijdens een crisis. We leven in een wereld waarin 'onmiddellijk' de norm is, maar toch ondersteunen veel legacysystemen voor finance de behoeften van een snel veranderend bedrijf onvoldoende. Ze beschikken niet over de agility en flexibiliteit in hun technologische basis om snel en eenvoudig in te spelen op verandering. En in de wereld van vandaag is dat een groot nadeel.
Organisaties moeten hun werknemers ondersteunen naarmate de omstandigheden veranderen ensnel van koers kunnen veranderen. Als uw architectuur en processen daar niet voor gemaakt zijn, dan heeft u een probleem. Bedrijven die vasthouden aan legacysystemen hebben hulp van IT nodig bij veel van deze wijzigingen, zoals het aanpassen van workflows, rapportagedimensies, organisatiestructuren, payroll en algemene zakelijke rapportage. Deze mogelijk tijdrovende en complexe IT-taken vereisen veel resources en zijn frustrerend.
Wat gebeurt er bijvoorbeeld als finance snel een dimensie wil creëren om de kosten voor nooduitgaven vast te leggen? Hoe snel is dit in legacysystemen geregeld en, belangrijker nog, wat is de impact op het bedrijf als deze klus niet in enkele uren kan worden geklaard?
Ook in tijden zonder crisis is het zo dat finance meer realtime data nodig heeft en in staat moet zijn om financiële parameters te onderhouden. Als strategische gids voor de rest van het bedrijf moet finance van alle tools worden voorzien om gemakkelijk nieuwe dimensies te creëren om deze elementen te analyseren en er verslag over uit te brengen. Finance moet ook nieuwe controles in kunnen stellen en de bestaande controles en workflows voor deze nieuwe dimensies in stand houden, zonder hulp van IT. Het traditionele bedrijfsmodel moet veranderen en finance moet worden ondersteund met een systeem dat zowel intuïtief is als ontwikkeld voor verandering: twee hoekstenen van financiële transformatie.
In een gesprek overhoe Netflix Workday gebruiktom met veranderingen om te gaan, zegt Shome Mukherjee, Financial Applications Manager bij Netflix: "Bij elke 'Netflix Original' moeten we een juridische entiteit opstellen en alle financiële aspecten, zoals een bankrekening, regelen. Dit is letterlijk binnen enkele minuten geregeld en toegevoegd aan ons geconsolideerde framework."
In uitdagende tijden gaan organisaties op zoek naar nieuwe manieren om agile te werk te gaan. Dit komt mogelijk voort uit noodzaak, maar deze daadkracht maakt wel dat de financefunctie agility bovenaan de prioriteitenlijst heeft gezet.
In het volgende artikel bespreken we waarom de C-suite diepere inzichten wenst, uit een breder spectrum aan databronnen, om betere beslissingen te nemen en de organisatie op één lijn te houden.
Lees heteerste artikelen hettweede artikelin deze reeks.
Wilt u meer weten? Bekijk ook onze andere content overde veranderende wereld van finance.