Het is een gevoelig onderwerp, wat soms leidt tot verdriet en woede. Als we kijken naar het aantal werknemersopmerkingen met betrekking tot de term "rassendiscriminatie", heeft het overlijden van George Floyd op 25 mei 2020 een grote impact gehad. Slechts één week na Floyds dood zagen we voor het eerst "Black Lives Matter" in een werknemersopmerking.
Hier kunnen we twee conclusies uit trekken. De eerste conclusie is dat zowel mensen uit etnische minderheden als medestanders steeds vaker deelnemen aan gesprekken over racisme en geweld tegen ondervertegenwoordigde minderheidsgroepen. De tweede conclusie is dat deze gesprekken niet alleen in het privéleven van medewerkers plaatsvinden. Ook op de werkvloer wordt hierover gepraat.
De drastische toename in het aantal werknemersopmerkingen toont aan dat velen actief aan dit gesprek willen deelnemen, ook op het werk. De manier waarop bedrijven reageren is belangrijk en zal uiteindelijk een beslissende factor worden als we kijken naar de betrokkenheid en de loyaliteit van bestaande werknemers. Ook nieuw talent zal hun keuze steeds vaker mede baseren op wat hun toekomstige werkgever op dit gebied presteert.
Intersectionaliteit is de sleutel tot succes
Voor de ontwikkeling van uw beleid rond diversiteit, gelijkheid en inclusie is het belangrijk om eerst een stap terug te doen om naar het grotere geheel te kijken. Responsief zijn is essentieel, reactief zijn is ongewenst. Daarom is de beste aanpak een intersectionele aanpak.
Intersectionaliteit op de werkplekverwijst naar het feit dat de verschillende aspecten van een persoon – zoals ras, klasse, geslacht, seksuele geaardheid, godsdienst – met elkaar verbonden zijn. De manier waarop die aspecten elkaar in elk individu overlappen, bepaalt met welke voorrechten en nadelen die persoon te maken krijgt. In 2021 willen werknemers dat hun werkgevers empathie tonen voor alle aspecten van hun dagelijkse leven.