Als het gaat om toekomstige的omzetstromenkijken leiders dan ook pragmatischer naar de mogelijkheden. In 2020 verwachtte 36% dat digitaal binnen drie jaar 75% of meer van hun omzet zou uitmaken. Nu zegt slechts 13% van de organisaties hetzelfde - een procentpunt hoger dan vóór de pandemie. Dit wijst erop dat de verwachtingen realistischer worden. Het is ook het vermelden waard dat de meer bescheiden niveaus van verwachte digitale inkomsten maar licht zijn gestegen ten opzichte van de niveaus van vóór de pandemie.
Ook kiezen minder bedrijven voor een 'fail fast'-mentaliteit (53% in 2021 vergeleken met 77% in 2020), wat erop wijst dat de cultuur van experimenteren die tijdens de pandemie aan kracht won, aan kracht heeft ingeboet. Het is duidelijk dat veel bedrijven in het eerste jaar van de pandemie moesten experimenteren om te overleven.
Lees verder voor andere belangrijke bevindingen die business leaders (executives op C-niveau of hun direct ondergeschikten) hebben gedeeld.
De belangrijkste belemmeringen voor transformatie
Veel bedrijven hebben prioriteit gegeven aan klantgerichte digitale inspanningen, wat ten koste ging van hun interne activiteiten. In feite stelt slechts 18% dat het merendeel van hun interne activiteiten gedigitaliseerd is. Dit percentage loopt op tot 33% in tech en 38% in retail. De meeste organisaties merken dat het moeilijk is om aan de bedrijfsbehoeften te voldoen als finance geen tijdig en duidelijk beeld kan verschaffen van de financiën van het bedrijf, of wanneer IT moeite heeft om data uit silo's te halen om leiders te helpen met het nemen van beter geïnformeerde beslissingen.
Opvallend is dat slechts een kleine minderheid (14%) van de respondenten verwacht dat de digitale transformatie zich in het huidige tempo zal voortzetten, maar dat de retailers (34%) en technologiebedrijven (24%) ook hier optimistischer zijn dan andere sectoren.
De grootste belemmeringen voor transformatie bij alle respondenten zijn:
- Vaardigheden van het personeel (38%).
- Organisatiecultuur (35%).
- Cyberbeveiliging, compliance en privacy (33%).
- Toegang tot kwalitatieve, bruikbare data (31%).
- Technische systemen/infrastructuur (30%).
De groeiende 'acceleration gap'
De meerderheid (57%) van de organisaties zegt dat hun digitale strategie altijd of vaak wordt ingehaald door de eisen van de business. Onze Chief Strategy Officer Pete Schlampp noemt dit verschil tussen wat de business nodig heeft en de daadwerkelijke capaciteiten de'acceleration gap'. Deze kloof is het grootst in de professionele dienstverlening (74%), de hospitalitybranche (71%) en de gezondheidszorg (73%).
Daarentegen is 41% van de bedrijven in staat om de eisen van de business bij te houden of te overtreffen, met name in retail (61%), tech (59%), media (55%) en financiële dienstverlening (52%).
Dit zijn de belangrijkste operationele capaciteiten om voortdurend aan de behoeften van de business te kunnen voldoen:
- Snelle cycli tussen planning, uitvoering en analyse om de resultaten te verbeteren (36%).
- De mogelijkheid om operationele, personele en financiële data te koppelen aan zakelijke resultaten (36%).
- De mogelijkheid om personeel snel te reorganiseren rond nieuwe initiatieven (30%).
Het lijkt erop dat, zoals altijd, de fundamentele veranderingen in de cultuur en de structuur van een onderneming de moeilijkste veranderingen zijn. De meerderheid (54%) van de organisaties zegt dat technologische investeringen uiteindelijk voorrang hebben op culturele en structurele transformatie. Daarnaast is 43% van de respondenten het ermee eens dat "ons vermogen om prestaties in realtime te evalueren wordt belemmerd door operationele silo's."
Finance: de 'need for speed'
Finance leaders willen duidelijke informatie waarop ze snel kunnen reageren, wat nog steeds een probleem is. Zo geeft 64% van de finance leaders toe dat het weken of langer duurt om aan het eind van een rapportageperiode resultaten te krijgen. Daarnaast heeft slechts 31% vertrouwen in het vermogen van hun teams om meerdere scenario's te modelleren.