Het kan moeilijk zijn om de volle betekenis van het begrip 'employee experience' te bepalen. Taalkundig gezien doet het denken aan het parallelle concept van de customer experience, waardoor organisaties worden gestimuleerd om na te gaan of hun werknemers dezelfde aandacht en toewijding krijgen als hun klanten. Conceptueel heeft het begrip zijn wortels in de organisatiepsychologie. In deze context zet het bedrijven ertoe aan om het ongeschreven contract dat de basis vormt van hun relatie met hun werknemers opnieuw te bekijken. En in de praktijk verwijst het naar de bedrijfsbrede strategieën en initiatieven voor het verbeteren van de betrokkenheid, het welzijn en de productiviteit van werknemers. Om succesvol te zijn in het moderne bedrijfslandschap, moet een organisatie een goed begrip van employee experience hebben. Dat is van essentieel belang.
Door het enorme bereik van 'employee experience' als onderwerp, evolueert het begrip voortdurend. Waar employee experience eens werd gezien als het exclusieve terrein van human resources (HR), heeft het nu de aandacht van de volledige C-suite, en met goede reden. Wanneer we de volledige reikwijdte van de employee experience van werknemers in aanmerking nemen, omvat het begrip elk potentieel contactpunt dat ze tegenkomen, van onboarding tot vertrek. Hierbij gaat het om de interne technologieën en oplossingen die werknemers gebruiken voor human capital management, communicatie en het monitoren van hun werkprestaties, de sociale mogelijkheden en faciliteiten die ze ter beschikking staan en de mate waarin hun gecontracteerde werkuren hun leven thuis beïnvloeden. Daarom moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun people leaders op één lijn zitten en dezelfde koers varen als het gaat om employee experience. Maar iedereen over de streep trekken kan ook moeilijk zijn.
Volgens het rapport van ons wereldwijde onderzoek onder 1150 senior executives'Closing the Acceleration Gap: Toward Sustainable Digital Transformation'zei bijna de helft van de leaders (49%) dat de wendbaarheid wordt beperkt door het feit dat operationele, financiële en HR-data niet aan de zakelijke resultaten kunnen worden gekoppeld.
在dit artikel geven we een specifiekere definitie van employee experience en een overzicht van soortgelijke terminologie. Daarna bespreken we de voordelen van een positieve employee experience en geven we een volledige analyse van de belangrijkste punten waar businessleaders naar moeten kijken bij het ontwikkelen van hun strategie voor employee experience. Voor elke fase bieden we actuele statistieken uit nieuwe en recente rapporten ter illustratie van de zakelijke behoeften die ten grondslag liggen aan de groeiende focus op de employee experience en de bijbehorende verwachtingen van werknemers. Aan het eind van dit artikel beschikt u over het theoretische kader en de specifieke resources die u nodig hebt om een krachtig pleidooi te houden voor een holistische, multichannelbenadering van de employee experience.
Wat is employee experience?
De basis voor een moderne employee experience is eenvoudig: werknemers beschouwen als belangrijke partners en stakeholders, ongeacht hun senioriteit, geslacht, ras, religie of andere factoren. Wanneer we employee experience definiëren, moeten we dat doen met dat wederzijdse respect in gedachten.
Kort gezegd verwijst employee experience naar de totale indruk die een werknemer op elk contactpunt krijgt tijdens het dienstverband bij een specifiek bedrijf. Het moet echter niet gezien worden als iets wat een bedrijf doet voor zijn werknemers. Employee experience verwijst juist naar de interne ervaring van elke werknemer en fungeert als middel om het effect te meten dat elke interactie heeft op hoe werknemers naar het bedrijf kijken en wat ze van het bedrijf vinden. Het gaat om hun perceptie van de bedrijfscultuur, de manier waarop ze hun werk moeten uitvoeren, hun people leaders en alles daartussenin. Voor een goed beeld van de employee experience moet alles wat een werknemer op het werk ervaart in aanmerking worden genomen.
Wanneer we het hebben over employee experience, is het belangrijk dat we het zien als iets wat cumulatief is. De loopbaan van elke werknemer binnen uw organisatie zal belangrijke momenten kennen, maar op zich zijn die momenten niet bepalend. Als we in dit artikel verwijzen naar individuele contactpunten en hoe werknemers die zien, zoals de frequentie van bedrijfsbrede vergaderingen, de mate waarin hun werk digitaal is en de kracht van de communicatie binnen het bedrijf, dan is dit slechts bedoeld ter illustratie van de enorme verscheidenheid aan contacten die een werknemer gedurende een willekeurige dag heeft, laat staan gedurende een volledige werkweek. Vanaf het moment dat een nieuwe werknemer het arbeidscontract ondertekent, is zijn of haar perceptie van uw bedrijf voortdurend aan verandering onderhevig. Om ervoor te zorgen dat die verandering positief is, is een duurzame, betrokken aanpak met specifieke oplossingen vereist.
怪兽verduidelijking van de相对tussen werkgever en werknemer wordt employee experience vaak gezien onder de bredere paraplu van de 'employee value proposition': het ongeschreven contract dat bestaat tussen een werkgever en werknemer. In het verleden verwees de employee value proposition naar het salaris en de extra's die werknemers krijgen in ruil voor hun werk. Maar in de afgelopen eeuw is dit voortdurend uitgebreid met allerlei andere zaken, van professionele groei tot inclusiviteit en diversiteit. Nagaan hoe de employee value proposition in evenwicht is tussen de werkgever en de werknemer is een goed uitgangspunt bij het overwegen van de veranderingen die voor de employee experience nodig zijn.
De relatie tussen employee experience en customer experience
Wanneer we het hebben over employee experience, denken we onvermijdelijk ook aan customer experience, de hoeksteen van veel moderne marketing- en salesbenaderingen. Net als employee experience verwijst customer experience naar de volledige indruk die een klant van u krijgt tijdens het zakendoen met uw bedrijf. Is de klant tevreden met de kwaliteit van uw product of service? Blijft de klant trouw aan uw merk? En welke relatie heeft de klant met klantgerichte werknemers op het verkooppunt? Verschilt de digitale customer experience van de persoonlijke? Dit zijn allemaal vragen die net zo gemakkelijk in omgekeerde richting op uw mensen van toepassing zijn.
De laatste vraag geeft het河畔duidelijkst窟Derelatie is tussen customer experience en employee experience. Waar ooit de invloed van de één op de ander het best duidelijk werd gemaakt door het adagium 'de klant heeft altijd gelijk', zien bedrijven nu in dat een positieve employee experience ook een directe invloed heeft op de customer experience. Voor een echt mensgerichte aanpak moeten we bij employee experience niet alleen denken aan het domino-effect dat dit kan hebben op de customer experience. Het ondersteunen van uw werknemers in elke fase van hun loopbaan bij uw bedrijf gebeurt namelijk ook vanuit andere motieven, die verder gaan dan meetbare statistieken. Maar door te kijken naar de tastbare zakelijke voordelen die voortvloeien uit het aanpassen van de strategie voor employee experience, kunnen we beter zien hoe groot het effect kan zijn van een geïntegreerde en duurzame aanpak van de employee experience.